top of page
  • Obrázek autoraMimosa Confiante

Rajma


Ahoj, jsem tu zase a tentokrát s jídlem, známým jako Rajma, pro nás jako Fazole.

Pro ty, co jsou tu se mnou prvně ještě zopakuji, co jsem psala minule: "Abych Vás uvedla do reality, nevařím indickou kuchyni, jakou dostanete na talíř v restauraci. Naučila jsem se recepty od svého indického přítele, který se je zase naučil od své maminky. Je původem ze státu Paňdžáb. Proč to píšu? Je nutné vědět, že se některé recepty také stát od státu mohou lišit. Drobně, nebo více… " a teď hurá do toho!


Co na Rajma potřebuji?

Olej

Voda

Špetka římského kmínu (Může být i český)

2x větší červená cibule (může být i naše klasická)

1x lžička soli

1x lžička prášku z kurkumy

1x lžička kořenící směsy Garam masala

1 a ½ lžičky červené papriky (Je jedno jaká to je, používá se hlavně pro barvu)

4 stroužky česneku

Kus zázvoru

2x zelená chili paprička

2x lžička rajčatového protlaku

1x plechovka fazolí (nejlépe červené)

1 lžička Kitchen King Masala


Jak budu postupovat?


Nejprve si připravím vše, co budu potřebovat. Vezmu dvě červené cibule. Jednu větší cibuli, jednu menší a v blenderu je obě nakrájím na drobno. V papinově hrnci si dám na dno olej (možné nahradit Ghí - máme raději), když je horký, nasypu na něj římský kmín. Když se kmín rozvoní, přidám nakrájenou cibulku a zamíchám. Nechám směs na menším plamenu smažit. (Cibule musí být měkká, lehce přismahnutá, ale ne úplně).


Během této doby dám 4 stroužky česneku, kus zázvoru (Já dávám cca 2cm vysoký plátek.), dvě lžičky rajčatového protlaku, 2 zelené chilli papričky a trochu vody do blenderu a všechno rozmixuju do pasty. (Tady prozradím, že místo zázvoru a toho česneku můžete použít 2 lžíce česneko-zázvorové pasty. Dá se koupit v různých asijských potravinách).


Vrátím se k papinově hrnci, na již pěknou cibulku dám 1 lžičku soli (musíte vyzkoušet vaši sůl - každý solí jinak), lžičku koření kurkuma, lžičku koření garam masala, 1 a ½ lžičky červené papriky a zamíchám. Udělá se příjemně vypadající směs na níž naleju připravenou pastu. Chvíli míchám a poté doleju horkou vodou do ¼ hrnce. Navrch přidám 1x lžičku kitchen king masala.


Papinův hrnec uzavřu a nechám vařit na nízkém ohni. Náš papinův hrnec hezky píská, takže se orientuju podle toho. Když 3x pískne, hrnec sundavám z ohně a když vychladne otevírám a podávám. Odhaduju, že vařím cca 15-20 minut.


Jíme ji s čapátí, nebo s rýží. Navrch omáčky na talíři dávám nakrájenou syrovou cibuli.


Snad se Vám bude podle mého receptu dobře vařit a určitě ocením, pokud mi dáte zpětnou vazbu!


Vaše Mimosa




44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page