top of page
  • Obrázek autoraMimosa Confiante

REFERENCE: Bajrangi Bhaijaan

Už jako dítě mě Indie fascinovala. Pamatuju si svůj první film, v němž jsem Salmana Khana uviděla. Tehdy jsem si pomyslela, že nechápu, jak mohl být odstavený na vedlejší kolej hlavní postavou a jak mohla dát přednost tomu druhému... Byť to byl Shah Rukh Khan.


Bajrangi Bhaijaan (překl. Bratr Bajrangi) je indický komediálně-dramatický film z roku 2015. A o čem vypráví?

Oficiální poster z www. soleposter.com

Je to příběh jistého Pawana Kumara Chaturvediho, oddaného hinduistickému bohu Hanumanovi, který se vydává na cestu, aby vzal němou šestiletou pákistánskou muslimskou dívku Shahidu, oddělenou v Indii od svých rodičů, zpět do jejího rodné vesnice v Pákistánském Kašmíru.


Název v původním jazyce: Bajrangi Bhaijaan

Země: Indie, 2021

Žánr: Komedie, Romantika, Mládí, Fantasy

Napsal: Kabirem Khanem, K. V. Vijayendra Prasad, Parveez Sheikh.

Režie: Kabir Khan


Obsazení

Salman Khan jako Pawan Kumar Chaturvedi / Bajrangi Bhaijaan

Harshaali Malhotra jako Shahida "Munni" Aziz

Kareena Kapoor Khan jako Rasika Pandey

Nawazuddin Siddiqui jako Chand Nawab

Meher Vij jako Razia Aziz

Kushaal Pawar jako Kamil Yusuf

Mir Sarwar jako Rauf Aziz


O čem to je? - obsahuje SPOILER


Úplně na začátku je nehezká nehoda, kdy malá pakistánská holčička spadne z útesu v malebné vesničce, v Pákistánském Kašmíru a zachytí se na větvi. Jelikož nemá hlas, nemůže zavolat o pomoc a najdou ji až v noci. Její rodiče přemýšlejí, jak jí pomoci a rozhodnou se ji vzít do svatyně súfijského svatého Nizamuddina Auliya v Dillí v Indii v naději, že obnoví její řeč.

Když cestují vlakem spolu s maminkou zpátky, vlak v noci zastaví kvůli opravě a když všichni spí, zvědavá holčička se vykrade ven, aby pomohla jehněti. Jenže vlak se rozjede a Sahida tam zůstane.

Ve snaze se dostat za maminkou nastoupí do nákladního vlaku, o kterém si myslí, že jede stejným směrem, ale skončí ve městě, které je plné oslav a kde potká Pawana. Ten bydlí v domě své snoubenky Rasiky a poté, co se nedokáže doptat kde Sahida, které přezdívá Munni bydlí, ji vezme sebou, což se nesejde s nadšením strany otce jeho snoubenky. Když vyjde najevo, že je to Pákistánka a muslimka, dostane Pawan rozkaz, odvést ji na konzulát.

V té době probíhají protesty, takže samozřejmě odejde s nepořízenou a ještě se skoro připlete i s Munni do konfliktu. Celý nešťastný ji vezme do cestovní kanceláře, kde mu agnet slíbí, že Munni do Pákistanu dovede. Pawan ji tam nechá, ale něco se mu nezdá a vrátí se pro ni. Na msítě zjistí, že ji agent chtěl prodat do nevěstince. Rozzuřeně kancelář zdemoluje a slíbí si, že Munni do Pákistánu dovede sám i bez pasu a vez víza.

Do Pákistánu se nakonec dostanou celkem snadno, ale jsou chyceni a Pawan je označen jako indický špion. Během výslechu se jim podaří utéct, u čehož je přichytí Chand Nawab, novinář, který pracuje pro pákistánský televizní kanál. Nawab sleduje vývoj a nejdříve si myslí také, že je to indický špion, ale zjišťuje, že Pawan je obětí okolností, která je na vznešeném poslání dovést němou Munni domů. Nawab, dojatý jeho příběhem, se k němu připojí na jeho cestě. Následně se setkají s islámským náboženským učencem Asadem, který jim pomůže vyhnout se policii a nasměruje je do kašmíru, poté co Munni rozpozná oblast, podobnou její rodné vesničce.

Nawab dokumentuje celou jejich cestu, ale jeho šéf to odmítá vysílat, protože si myslí, že je to hloupost. Pak následuje identifikování Muniiny rodné vesničky a cesta do ní. Po cestě se to však zvrtne a Pawan je nakonec postřelen, chycen a brutálně mučen. Mezitím Nawab odvede Munni na místo, kde se setká se svými rodiči.

Díky Nawabově práci, kdy videa z cesty nahrává na YouTube se brzy celý příběh rozšíří jak v indii, tak v Pákistánu.

Jistý agent, který si jeho příběh ověří, si uvědomí, že Pawan je nevinný, a nechá ho propustit, čímž se vzepře příkazu shora, nechat ho ve vězení. Nawab volá o podporu a tisíce Pákistánců a Indů se shromáždí v přechodovém bodu, kudy se má Pawan vrátit do Indie.

Když Pawan překročí hranici, Nawab odhalí, že Munniino skutečné jméno je Shahida. Tady je pak nádherná scéna, kdy Shahida křičí Pawanovo jméno. Je to poprvé, kdy promluví.


Oficiální trailer k tomuto filmu:


Můj závěr

Film je výpravný, chytá za srdíčko a příběh samotný je opravdu okouzlující. Jsou tam momenty, kdy jsem si klepala na hlavu, ale samotný film má v popisu, že se jedná o komediálně-dramatický film, tedy se tomu vlastně nemůžeme divit. Co se týše hereckého obsazení, tak nemám co vytknout. Hvězdy Salman Khan a Kareena Kapoor Khan jsou známí a poměrně zkušení herci a já pochybuji o tom, že existuje něco, co by jim nešlo. K tomu úžasný Nawazuddin Siddiqui a je to. Pro Harshaali Malhotra to měl být první velký film a první hlavní role. Zhostila se jí se vší grácií a mě doslova okouzlila. Zápletka nestagnuje, naopak se film krásně odvíjí a posouvá, což kvituji a úžasná Indická hudba kouzlo filmu jen podtrhuje. Mojí nejoblíbenější písní je 'Tu Jo Mila'...




Celkové skóre: 10/10

Vývoj postav: 9/10

Vývoj zápletky: 10/10

Herecké obsazení: 10/10

Soundtrack: 10/10

Příjemnost: 10/10

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page